Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Κρεμάστρα - ενθύμιο(αφιερωμένη στον θείο μου Δημήτρη) από την κουπαστή του ψαροκάικου "καπετάν - Δημήτρης" που κατάστρεψαν οι περίεργοι νόμοι της χώρας μας.
Είναι ένα από τα πολλά ξύλινα τρεχαντήρια που έχουν γίνει κομμάτια τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας για να πάρουν κάποια χρηματική αποζημίωση οι ψαράδες.
Ποιός ???? άραγε άρρωστος νούς...πήρε αυτή την απόφαση!! 
Μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας, μυστικά της ναυπηγικής τέχνης, που άντεξαν πάνω από 2.500 χιλιάδες χρόνια, ξαναγυρίζουν στη λήθη.
Ακούγεται τρελό, παράλογο, αλλά τα 20 τελευταία χρόνια πάνω από 5.000 ξύλινα αλιευτικά σκάφη –από τα ωραιότερα που αρμένιζαν στις θάλασσές μας– καταστράφηκαν με τις ευλογίες της ελληνικής πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τρεχαντήρια, γρι-γρι, γαΐτες, καραβόσκαρα, περάματα, Λίμπερτι, τράτες παραδόθηκαν στις μπουλντόζες και, παρουσία της αστυνομίας, κατάντησαν ένας μικρός σωρός από σανίδες.
Στη θλιβερή «τελετή» το παρών δίνουν και οι ψαράδες, που προτίμησαν τις παχυλές αμοιβές που δίνει η Ευρώπη για την απόσυρση της αλιευτικής αδείας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα διαλύσουν τα σκάφη τους. Μερικοί το μετανιώνουν, βλέποντας τον πιστό συνοδοιπόρο τους, το καλοτάξιδο σκαρί με τ’ όνομα συνήθως κάποιου αγίου, να έχει τέτοιο άδοξο τέλος, αλλά είναι πια αργά.

0 σχόλια:

Για Μένα

Επικοινωνία

Από το Blogger.

Αναγνώστες